O razstavi Ebirribe

PIRAN: Ribji svet kiparja Marca Milcovich

RAZSTAVA, POSVECENA RIBAM

V piranski galeriji Lera so te dni, ko so na kraznikih restavraciji ob morju ribe mnogo pogosteje kot obicajno, domiselno odprli tematsko kiparsko razstavo z naslovom Ribe.

Ebirribe exhibition

Na njej se z njohovim umetnisko zlahtnim in v mogocnem samosvojim domiselnim videnjem predstavlja kipar Marco Milcovich iz Trebc na Krasu, ki pa zadnja leta precej casa ob ustvarjanju prezivi na tudi v Piranu.Na ogled je dobrih 50 vecjih in manjsih ribjih skulptur iz lesa, kamna in kovin. Pogled nanje obiskovlca radostno spravi v dobro voljo, obenem pa ga opozarja na spostovanje morja, ki ga neusmiljeno onesnazujemo in ne nazadnje, kar se tice ribjega sveta, tudi vse prevec sebicno izkoriscamo.

Milcovich se je zacel ukvarjati z rocnimi deli ze v mladih letih, ko se je ucil obrti oblikovanja v lesu in kamnu pri raznih obrtnikih. Pridobival je tudi izkusnje na podrocju mizarstva, pecarstva, gradnje in drugih spretnosti ter se na podlagivsega tega pestrega in vsestranskega znanja nato odlocil za umetnisko pot. Kako ne, ko pa so bili njegovi ucitelji obrtniki s Krasa in Trsta, ki so mu ob posredovanju ljubezni do obrtnistva dali tudi precejsnjo mero tipicnega tradicionalnega pristopa k

Smiling kiss by Marco Milcovich

umetnosti. Uveljavil se je kot vrhunski oblikovalec, kot umetnik z iskrivo domislijo in iznajdljivostjo, ki skoraj casti materjale iz katerih ustvarja in jim vdihuje duso. Tako je znan tudi po vecjih sporocilnih skulpturah, ki stojijo na stevilnih javnih mestih, pa tudi po domiselnem oblikovanju stevilnih zasebnih interjerjev in eksterjejev, ki jim vdihuje umetniski pridih.

Svoj ribji svet je zacel ustvarjati skoraj 20 let nazaj, ko ga je fasciniral pogled n omizje, ki ga je po ribji pojedini zapustila pogoltna druzba. Ribe so tudi motiv, ki ga je do sedaj najveckrat upodabljal.

Ebirribe photo exhibition

Fotografie della mostra Ebirribe a Pirano

Pesci in legno, pietro, ferro

Photos from the Ebirribe exhibition in Piran.

Fish made in wood, stone and iron